woensdag 8 april 2009

Gaat lange hypotheekrente omhoog?

ING kwam vandaag met een verhoging van de hypotheekrente en dan specifiek voor de lange rentevastperiodes. Wie de rente voor 15 jaar vast wil betaalt 0,1% meer en 20 jaar vast wordt 0,2% duurder. Zal dit een trend zijn?

Het zal op velen misschien vreemd overkomen: een verhoging van de hypotheekrente terwijl de Europese Centrale Bank de rente deze week juist nog weer verder verlaagd heeft. De bank stelt dat deze verhoging nodig is gezien de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De tarieven op de kapitaalmarkt zijn natuurlijk niet te vergelijken met de korte rente. Toch voelt het voor veel mensen krom.

De ING-woordvoerder voelde zich wel geroepen te benadrukken dat de hypotheekrente voor de korte rentevastperiodes niet wijzigt. In de variabele hypotheekrente heeft de ING immers een sterke positie omdat ze de ontwikkelig van het Euribor-tarief netjes blijven volgen.

Wat natuurlijk zou kunnen is dat ING met de verhoging voor de lange hypotheekrente een compensatie zoekt voor het gebrek aan marge in de variabele rente. Mochten andere banken hun lange rente voor hypotheken niet verhogen, dan moeten we de motivatie misschien toch daarin zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten