dinsdag 31 maart 2009

Stap je toch ff over

Voor de zoveelste keer de afgelopen tijd besteedt de krant aandacht aan de variabele hypotheekrente: Bespaar op variabele hypotheekrente. Op zich niet onterecht: er blijft tussen de hypotheekverstrekkers een enorm verschil in het niveau van de variabele hypotheekrente. Zomaar uiteenlopend van even boven de twee procent tot maar liefst boven de vijf procent! En dat bij een Euribor van ... wat is het, anderhalf procent ofzo?

OverGeld stelt: Overstappen kan duizenden euro's opleveren. Dat is op zich natuurlijk zo, als je het huidige renteverschil tussen de banken doorrekent over een langere periode heb je de kosten op een gegeven moment heus terugverdiend en gaat het voordeel opleveren. MAAR... hoe weet je nou dat het verschil lang zo groot blijft? En dus: hoe weet je nou dat je er in de praktijk niet een hoop geld op gaat inleveren?

Je hypotheek oversluiten is toch een gedoe. Als alle cijfertjes (inkomen, de waarde van je woning) kloppen moet je toch ook nog even letten op de voorwaarden. ING bijvoorbeeld heeft de meest aantrekkelijke variabele rente. Maar meer dan 50% van je hypotheek mag je er tegenwoordig niet op variabel afsluiten. Is dat uit bescherming van de klant of uit bescherming van de bank? Balen ze er bij ING misschien wel van dat ze de opslag op het Euribor-tarief niet aanpasbaar hebben gemaakt?

Anyway: overstappen doe je niet zomaar even. Helemaal niet als je niet kan doorrekenen (zoals bij een langere rentevastperiode) wat de precieze financiƫle gevolgen zullen zijn. Of jij wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten