woensdag 1 april 2009

Van twee kanten gepakt

Wie in de afgelopen jaren een behoorlijke aftrekpost aan ziektekosten had weet waarschijnlijk wel dat het daarmee vanaf 2009 afgelopen is. Vervelend, maar voor chronisch zieken schijnt er een compensatie voor in de plaats te komen. Het verdwijnen van de aftrekpost heeft echter op meer zaken effect. Aftrekposten verlagen namelijk het toetsinkomen dat door de fiscus gehanteerd wordt om te bepalen op welke toeslagen je recht hebt. Huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag... allemaal zijn ze afhankelijk van het toetsinkomen.

Door het verdwijnen van de aftrekpost wordt je toetsinkomen hoger en de toeslag waar je recht op hebt lager. Dat is niet leuk maar wel waar. Belangrijk om in de gaten te houden is dat je toeslag over 2009 gebaseerd is op je toetsinkomen over 2008. Dat toetsinkomen kan dus in de praktijk veel hoger uitpakken. Het effect daarvan is dat je dan in 2010, als de toeslagen definitief vastgesteld worden, opeens een flink bedrag moet gaan terugbetalen. Daar zit niemand op te wachten: vaak is het geld allang uitgegeven en heb je dan een ongeplande belastingschuld. Beter is dus om je toeslag alvast aan te passen op het nieuwe toetsinkomen. Krijg je niet teveel, kun je ook geen euro's uitgeven die je later moet retourneren.

Overigens kan het ook andersom voorkomen. Zelf heb ik een keer een behoorlijke extra betaling van de Belastingdienst aan kinderopvangtoeslag gekregen. Waarom? Omdat we in dat jaar onze hypotheek hadden verhoogd en overgesloten voor een verbouwing. Een forse aftrekpost verlaagde ons toetsinkomen en gaf ons dus een hogere toeslag. Dat vond ik toen natuurlijk best, maar eigenlijk is het vreemd dat het zo werkt.

Toen was het in mijn voordeel, nu is het voor veel mensen in hun nadeel. Ze zijn een aftrekpost kwijt en krijgen daardoor ook nog eens lagere toeslagen. Van twee kanten gepakt dus. Leuker kunnen we het niet maken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten