woensdag 15 april 2009

Spotgoedkope hypotheken... oppassen!

Het klinkt zo heerlijk aanlokkelijk. De variabele hypotheekrente bij ING is onder de 2% gedaald: voor de maand mei is deze vastgesteld op 1,99%. Whow. Dát is goedkoop wonen! Het scheelt inderdaad enorm of je een rente van zeg 5% betaalt of minder dan 2%. Toch is het oppassen, want achter een variabel rentetarief schuilt nu eenmaal een behoorlijk risico.

Lage maandlasten door een variabele rente zijn erg prettig. Men moet alleen niet vergeten dat variabel ook werkelijk iedere maand aangepast wordt. En dat de hypotheekrente die je moet betalen daardoor in korte tijd flink kunnen oplopen. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je ruim in je maandbudget zit en lastenstijgingen kunt dragen. Verstandiger is nog als je een ijkpunt neemt aan een 'normaal' rentetarief en hetgeen je minder betaalt apart zet voor 'duurdere tijden'. Op die manier kun je er met een variabele hypotheekrente behoorlijk voordelig uitspringen.

Ga echter niet leven naar de lage maandlast van nu. Voordat je het weet stijgen je maandlasten of dalen je inkomsten. Dan heb je direct een probleem. Moet je gaan besparen of je levensstijl aanpassen. En ben je niet meer zo blij met die oorspronkelijk spotgoedkope hypotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten