maandag 6 april 2009

Beleggen met garantie: lekker veilig?

Hoe vaak is het niet gebeurd in de afgelopen jaren. Spaarders die niet tevreden waren met de rente op hun spaarrekening, maar huiverig waren voor beleggen. Deze mensen wisten immers: beleggen is risico nemen. En dat wilden ze niet met hun spaargeld. Voor deze groep zijn de garantiebeleggingen uitgevonden. Konden ze beleggen, maar met de garantie dat bijvoorbeeld 90% of 100% van de inleg terugbetaald zou worden. Een prettig idee: wel gebruik maken van de kansen van beleggen, maar zonder het risico op grote verliezen. Met deze motivatie werden garantiebeleggingen dan ook op grote schaal verkocht.

Ze noemen het ook wel 'gestructureerde producten': een mix van verschillende financiƫle producten. Obligaties gecombineerd met opties bijvoorbeeld.

De kans is groot dat veel mensen de kleine lettertjes van de garantie niet goed gelezen of begrepen hebben. Vaak zit er aan de garantie namelijk een aantal voorwaarden verbonden. En wordt aan die voorwaarden niet voldaan, dan is blijkt dat veilige vangnet opeens zulke grote gaten te hebben dat je er dwars doorheen kun vallen.

In een artikel in De Telegraaf wordt ingegaan op een aantal specifieke garantieproducten en hun voorwaarden. Mooie namen zijn er genoeg, denk aan Click Out Unlimited, Biotech Bull Certificaat, Dutch Power Note, Klik & Klaar Note of AEX Airbag Accelerator. Prachtig. Nog prachtiger als ze werkelijk veilig zijn. Zuur als blijkt dat de voorgespiegelde veiligheid niet bleek te houden in de kredietcrisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten