donderdag 16 april 2009

Huizenbezitter extra geraakt bij werkloosheid

Whow, wat een spannende mededeling: er komen meer huizenbezitters in de financiële problemen. En dat heeft dan vooral te maken met de stijgende werkloosheid. Natúúrlijk zorgt een hogere werkloosheid ervoor dat er meer mensen in de financiële problemen komen. Woningbezitters, maar ook huurders. Als je werkloos raakt krijg je immers te maken met een lager inkomen. Zolang de WW-uitkering gaat het misschien nog wel, maar dat duurt niet erg lang meer tegenwoordig. Na afloop van de WW verval je zo naar het bijstandsniveau. En dan is het logisch dat de lasten van de hypotheek niet meer op te brengen zijn.

Is dat voor huizenbezitters sterker dan voor huurders? Ja... de fiscale ondersteuning van woningeigenaars is immers niet inkomensafhankelijk. Sterker nog, het is omgekeerd inkomensafhankelijk. Hoe lager je inkomen, hoe minder voordeel je hebt van de hypotheekrenteaftrek. Je netto hypotheeklast gaat dan dus stijgen. Huurders krijgen huurtoeslag, die stijgt naarmate je inkomen lager is. De netto huurlast gaat dan bij een inkomensdaling omlaag. Zoals het hoort.

Deze situatie zou nog weleens een extra klap voor de huizenmarkt kunnen betekenen. Immers: wie door werkloosheid de hypotheeklasten niet meer kan betalen zal z'n huis willen verkopen. En er stonden er al zo veel te koop! Nóg meer aanbod, nóg minder vraag... nóg minder opbrengst, nóg hogere restschuld. Dan zijn we geen huizenbezitter meer maar hebben we nog wel financiële problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten